Stop, zebra na cestišču!

15.11.2017

Stop, zebra na cestišču!


V vrtcu in osnovni šoli učijo otroke, kako je potrebno ravnati, preden prečkajo cestišče na prehodu za pešce. Avtošole, kjer si prve izkušnje nabirajo vozniki motornih vozil, učijo, kako je potrebno ravnati, preden se z vozilom približajo prehodu za pešce. A teorija je eno, praksa pa drugo. Po podatkih slovenske Policije se še vedno veliko preveč nesreč zgodi ravno na ali v bližini prehodov za pešce! Da bi bilo le-teh manj, dajmo skupaj osvežiti pravila o ravnanju na, ob in okoli prehodov za pešce.

KAJ JE PREHOD ZA PEŠCE?

Prehod za pešce je del površine na cestišču, ki je namenjen prehajanju pešcev. Prepoznamo ga po njegovih črno-belih progah, ki spominjajo na barvno kombinacijo zeber, po katerih je dobil svoj prikupni vzdevek. Prehodi za pešce so v celotni širini prehoda označeni s pravokotniki ali paralelogrami, lahko pa so označeni tudi drugače, na primer s pravokotniki ali paralelogrami, ki označujejo le robove prehoda. Ste vedeli, da je minimalna širina prehoda lahko najmanj 3 metre, če je cesta prednostna pa 4? Zanimiv je tudi podatek, da mora biti oddaljenost prve črte od robnika na obeh straneh prehoda enaka. Ta je lahko od robnika oddaljena 10 ali 50 centimetrov, medtem ko je medsebojna oddaljenost dveh črt vedno enaka širini krajše stranice pravokotnika ali paralelograma.

DVIGNJENA ROKA ZA VARNOST OTROKA IN VARNOST VSEH NAS

Pešci smo, ste in so najbolj ranljiva skupina v cestnem prometu. Zato obnovimo pravila, ki jih mora upoštevati vsak, ki se v prometu giblje peš. Na mestih, kjer je prehod za pešce semaforiziran, moramo počakati na zelen znak semaforja. Kraji, kjer semaforja ni, so prehodi za pešce označeni le s prometnim znakom in črtnimi progami na cestišču. Tu moramo pred prečkanjem z dvigom roke opozoriti nase, s pogledom levo-desno-levo preveriti, ali je pot za prečkanje prosta. V kolikor pa se zgodi, da nam vozilo ustavi pred prehodom, se lahko suvereno podamo na drugo stran ceste. Ponoči se za prečkanje na neosvetljenih in nesemaforiziranih predelih cestišča opremite s kresničko, svetilko ali odsevnim jopičem. Sicer pa saj veste, da lahko cesto prečkate le do 100 metrov stran od prehoda, kajne? V nasprotnem primeru boste za nepravilno prečkanje prejeli kazen, če vas ob tem ujamejo možje postave. 

ZAKON, KOLESARJI IN MOTORNA VOZILA

Če na prehod za pešce ni semaforja ali ga ne ureja policist, potem morajo vsi vozniki zagotoviti varno pot pešcem, ki so že na prehodu ali pa nanj šele stopajo. V kolikor se voznik v takem primeru ne ustavi, lahko dobi kazen. Ta za kolesarje znaša 120 evrov, za voznike motornih vozil pa 300 evrov in 5 kazenskih točk.

5 NASVETOV ZA VEČJO VARNOST PEŠCEV, KI JIH MORAJO UPOŠTEVATI VOZNIKI:

  • Na cesti niste sami, prednost dajte pešcem.
  • Upoštevajte omejitve hitrosti in se prilagodite razmeram na cesti.
  • Ko se približujete prehodu za pešce, vozite še posebej previdno.
  • Predvidevajte, kako bodo v prometu ravnali drugi udeleženci.
  • Ne parkirajte na razdalji, manjši od 5 metrov pred in za prehodom za pešce.

DOBRODOŠLI NA JAPONSKEM!

Kaj menite, kje na svetu se je največji prehod za pešce? Nekje, kjer je ogromno število prebivalcev, kakopak. Tokrat je pravilen odgovor Japonska. Tam je v predelu Tokia, ki se imenuje Shibya lociran največji prehod za pešce. Na enem samem križišču se sreča 10 voznih pasov cestišča in 5 velikih prehodov. Tam se v največjih konicah dneva ob enem prižigu zelene luči znajde na cesti tudi do 2500 pešcev na enkrat. Kako je to videti, pa si oglejte na spodnjem posnetku.

 

 

  • WIZ Zebra 600x400