Pravila so zato, da se kršijo. Ampak ne na cesti!

12.12.2017

Pravila so zato, da se kršijo. Ampak ne na cesti!


Pot do vozniškega izpita vsakemu bodočemu vozniku postreže z enakim nizom manjših izzivov. Poleg opravljenega zdravniškega pregleda in tečaja prve pomoči mora vsak kandidat osvojiti tudi aktualne cestnoprometne predpise ter seveda, samo vožnjo. Toda v avtošoli pridobljeno znanje in izkušnje so le ključ od vrat v svet samostojne vožnje, vse ostalo za vrati pa te čaka kasneje, ko prvič brez inštruktorja zaženeš motor. Med drugim je potrebno, da redno slediš novim zakonom, predpisom in pravilom, ki so povezani s prometom ter da jih izpolnjuješ tudi v praksi. A ljudje smo bitja navad, ko se enkrat nečesa naučimo, mislimo, da znamo za zmeraj. Pa je res tako?

Odloči se za redno posodabljanje znanja o pravilih cestnega prometa

Prometni znaki, cestnoprometni predpisi, policijsko usmerjanje prometa ter informacije o prometnih prekrških so domena Ministrstva za promet, ki vse našteto redno posodablja in prilagaja potrebam sodobnega prometnega toka. Recimo, lani poleti so v uradno uporabo prišli novi prometni znaki. Če si to novico spregledal, je zdaj idealen čas, da jo spoznaš. S klikom na to povezavo lahko dostopaš do vseh pomembnih vsebin veljavnih predpisov v cestnem prometu. Svetujemo ti, da na vsake tri mesece redno pregledaš gradiva na omenjeni povezavi, saj boš s tem poskrbel za svojo varnost kot tudi za varnost drugih, ki so s teboj vključeni v veliko družino uporabnikov sivih cest.

Najpogostejši prekrški v prometu

Po podatkih naših mož postave je prehitra vožnja tista, ki ima veliko prednost pred drugimi prekrški slovenskih voznikov. Po odstotkih ji veliko kasneje sledijo še neuporaba varnostnega pasu, nepravilno parkiranje in vožnja pod vplivom alkohola. Morda se ti zdi, da so glede na velik obseg zahtevanega znanja pravil cestnega prometa to le majhni prekrški, a če ti povemo, da lanski barometer prometnih nesreč kaže tudi 130 smrtnih žrtev, boš verjetno naslednjič dvakrat premislil, preden boš prezrl okrogel prometni znak z rdečo obrobo in številko 50, kajne?

Preventiva, preventiva, preventiva!

Če v avtu pozorno spremljaš dogajanje na cesti, slediš prometnim znakom in pravilom, znatno zmanjšaš možnost za nepričakovane zaplete, denarne kazni, kazenske točke ter nesreče. Ja, s svojim obnašanjem za volanom lahko prispevaš veliko v fond vzornega ravnanja imetnikov vozniškega izpita. Kako to storiti, preberi v naslednjih nasvetih.

  • Pazi na pešce!

Pešci so najbolj ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu, saj jih je vsako leto vse več udeleženih v prometnih nesrečah, za katere pa seveda niso krivi. Torej, vedno in povsod upoštevaj prednost pešca!

  • Počasneje je varneje!

Sam dobro veš do česa lahko pripelje neprilagojena hitrost, zato imamo zgolj en in edini napotek: hitrost na tvojem števcu naj se ujema s tisto, zapisano na prometnem znaku. 

  • Počasi in strpno med zastoji na cestah

Bliža se vrhunec sezone poletnih dopustov, zato se bo zastojem na cesti skorajda nemogoče izogniti. Važno je, da v prometnem zamašku ohraniš mirno kri in vozniško kulturo. In nikar ne pozabi na pravilo zadrge!

  • V neurju ali toči ravnaj preudarno!

Poletje je tudi čas številnih nenadnih neviht in toče. Če se v takem vremenu slučajno znajdeš na cesti, pomni: NE ustavljaj se na odstavnem pasu avtoceste ali hitre ceste ter nikakor NE ustavljaj v predoru ali pod nadvozom. Ustaviš lahko le na parkirnih mestih počivališč oz. na drugem za parkiranje dovoljenem mestu.

  • Pravilno razvrščanje ob srečanju intervencijskih vozil

Včasih se zdi, da so nekatera pravila tako samoumevna, da mediji na njih niti ni treba več opozarjati, a kaj ko že ob prvem srečanju s sireno in lučjo vidimo, da veliko voznikov sploh ne prilagodi hitrosti, kaj šele, da bi se pravilno razvrstili.

  • Ko voziš, ne uporabljaj telefona!

Ne dovoli, da bi kaj zmotilo tvojo zbranost, sploh pa ne naprava, s katero že tako ali tako preživiš večino dne. Če je tvoja pozornost usmerjena na telefon in ne na cesto, lahko zamudiš marsikaj ali se prepočasi odzoveš na nepredvidljive situacije. Pa ti, voziš #breztelefona?

 Prisezi pri lojtri na družbenih omrežjih, na Instagramu, Twitterju ali Facebooku, da voziš #breztelefona (javna oznaka) ali izpolni obrazec. Ob sklenitvi WIZ Avto zavarovanja vpiši kodo, ki jo dobiš preko e-maila in tvojih bo 5 % popusta.

PRIDOBI KODO ZA WIZ AVTO POPUST