Mobilna fotografija - tips and tricks

05.11.2016

Mobilna fotografija - tips and tricks


Se tudi ti ne sekiraš preveč, če na izlet, rojstni dan ali celo potovanje pozabiš vzeti klasičen fotoaparat? Zahvaljujoč proizvajalcem mobilne telefonije imamo vrhunsko kamero pri sebi ves čas - v pametnem telefonu. Ti pri zgradbi telefonov vedno več pozornosti namenjajo izboljšanju fotoaparatov, obenem pa se tudi ponudniki mobilnih aplikacij osredotočajo na mobilno fotografijo - primer je Instagram. Mobilna fotografija postaja vedno bolj pomembna, večino vsebine pa proizvajamo kar uporabniki sami, saj dnevno naložimo na tisoče fotografij, zaradi česar je v tolikšni množici težko izstopati kot dober amaterski fotograf. Kako (p)ostati "in" na sceni?

Dobre fotografije ne naredi oprema, temveč pravo oko, um in izkušnje fotografa. Zate smo na kup vrgli nekaj #resnicnofajn nasvetov. Z malo prakse lahko (p)ostaneš zavidanja vreden mobilni fotograf. ;)

Kompozicija je še vedno kraljica dobre fotografije

Prave kompozicije seveda ni tako lahko doseči. Pazi na to, da sta horizontalni in vertikalni del okvirja postavljena pravilno. Uporabi pravilo tretjin (jap, obstaja), in ne postavljaj subjekta vedno v center slike. Predstavljaj si dve horizontalni liniji in dve vertikalni liniji, ki se enakomerno križata, nato subjekt fotografiranja postavi v eno izmed dimenzij, ki jo določajo mrežne črte.

Osredotoči se na barve na fotografiji: uporabljaj komplementarne (nasprotne si) barve ali barvne vzorce. Vedno pazi tudi na ozadje fotografije. Ne čakaj na popolno naravno kompozicijo, ampak jo včasih tudi sam priredi – reci prijatelju naj se postavi nekam ali premakni kakšen objekt tako, da bo fotografija vrhunska. In še, krši pravila, ampak vedi zakaj in kdaj jih boš kršil. ;)

Poglej iz drugačne perspektive

Da bi naredil zanimivejšo fotografijo, poglej na kompozicijo iz drugega zornega ali razgledne točke. Ne boj se uleči na tla ali splezati na drevo! Zanimive fotografije nastajajo tudi, če pozornost usmeriš na podrobnosti scene. 

Izrezi, ne zoom-iraj

Kljub temu, da imajo fotoaparati na mobilnih telefonih opcijo zoomiranja, se je tej verjetno bolje odreči, saj takoj, ko vsaj malo uporabiš to funkcijo, se kvaliteta fotgrafije neizmerno poslabša. Kamera enostavno ekstrapolira kar je že tam in v osnovi ugiba kako podoba izgleda. Ko fotografijo režeš samo zbiraš pixle, ki so bili dejansko posneti in če fotografijo obrežes kasneje lahko ohraniš visoko resolucijo.

Fotko uredi po svoje, ne uporabljaj filtrov

Če želiš, da so tvoje fotografij unikatne, jih ne moreš obarvati ali dekorirati z istimi filtri, ki jih uporablja na milijone drugih uporabnikov. Mobilne aplikacije ponujajo tudi »urejevalnike« fotografij, ki uporabniku omogočajo podobna opravila kot jih uporablja »photoshop-er« pri obdelavi fotografij, in sicer: izmerjanje kontrasta, ostrina, barvna temperatura, itd. Lahko pa si napraviš svoj personaliziran filter in tako fotografiji dodaš poseben avtorski pečat, ki ga nato uporabljaš na vsaki fotografiji, ki jo objaviš. 

Poskrbi za oster fokus in se znebi flash-a (bliskavice)

Ena izmed bolj pomembnih prednosti dobre fotografije je dejstvo, da je subjekt zajet v ostrem fokusu. Pri tem pazi na razliko med statičnih in dinamičnim subjektom (v gibanju). 

Problem bliskavice na mobilnih telefonih je, da dejansko ne opravijo svoje funkcije tako dobro. Preveč so svetle, z močno barvno temperaturo obenem pa ne zaznavajo dobro gibljivih subjektov. A kaj potem narediti ponoči? Poskušajte najti drug vir svetlobe, ki bi pomagal osvetliti okolico – ali si pripomoček uploadaj kot aplikacijo ali poišči luč v okolici – mestne luči v mestu ali neonske v baru.

Izogni se direktnemu soncu in se igraj z odsevi

Če ne fotografiraš ob močnem soncu, bodo subjekti bolj izgledali bolj hladni, veseli in bolj privlačni, brez sija sončnih zarkov direktno v obraz subjekta. Ob oblačnem vremenu, je zunanja svetloba najlepša za fotografiranje ljudi. 

Ni lepšega kot odsev oblakov na nebu na površini vode. K odsevom nas kar privlači, odlične fotografije odsevov pa lahko narediš s pomočjo odsevov v vodi, ogledal, kozarcev, površin iz kovine ali steklenih stavb. 

Glej za ponavljajočimi vzorci

Ponavljajoči vzorci so prijetni na pogled, pojavijo pa se lahko skozi linije, geometrijske oblike ali barve. Opazuj kje se naravno ali namerno pojavljajo ponavljajoči oziroma podobni elementi, kot recimo drevored ali na stotine okusnih juh v čakanju na strežbo.

Posnemi #resnicnofajn panoramo

Če tvoj mobilni telefon nima opcije panorame pri fotografiranju uporabi aplikacijo za ustvarjanje čudovitih panoram mesta, podeželja ali čudovitih oblik narave. 

Kako narediti dober selfie?

Ker vemo, da v resnici čakaš na nasvete za #resnicnofajn selfie, smo ti najslajše trike pustili za na konec. Za odličen selfie upoštevaj zgornja pravila, a pazi tudi na ramena! Ta naj ne bodo naravnost, ampak rahlo obrnjena proti levi ali desni strani – poglej, kaj izgleda boljše pri tebi. Poziraj s čim novim, recimo z novimi očali, novo pričesko, najljubšim hišnim ljubljenčkom, si nadeni nov klobuk ali pa se poigraj z lasuljo. Naredi nekaj zanimivega in aktivnega ter pri tem izrazi sebe, če imaš rad avanture ne pozabi ujeti tudi tega trenutka. Poskusi ujeti celoten obraz, pomagaš si lahko tudi s kvalitetnim selfie-stickom.

Fino je, če upoštevaš čim več podanih nasvetov za ustvarjanje vrhunskih mobilnih fotografij, najbolj pomembno pa je, da se pri tem zabavaš in izraziš sebe. 

Nasvete za mobilno fotografijo si prebral. Telefoni so #resnicnofajn spremenili naš svet, a pozor: vozi #breztelefona! Skupaj z iStyle Slovenija spodbujamo varno vožnjo in nagrajujemo odgovorne voznike. Tvoja prisega, da voziš #breztelefona, te pripelje do 5 % popusta za WIZ Avto zavarovanje.

PRISEZI, DA VOZIŠ #BREZTELEFONA