Kriptovaluta: prihodnost finančnega poslovanja?

30.07.2017

Kriptovaluta: prihodnost finančnega poslovanja?


Digitalna valuta oz. kriptovaluta je decentralizirana valuta, ki temelji na šifriranju za nadzor nad transakcijami in postaja vse bolj priljubljena med tehnološkimi privrženci.

Najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin

Verjetno ste že slišali za Bitcoin, trenutno najbolj uveljavljeno kriptovaluto na svetu. Če do sedaj še niste, se kar pripravite, srečevali ga boste namreč vse pogosteje. V času pisanja tega članka je 24-urni obseg trgovanja z Bitcoinom že presegal milijardo dolarjev, ta številka pa raste iz meseca v mesec. Če vse to že veš, potem ti priporočamo, da greš naprej na branje WIZ intervjuja s svetovnim Dejanom Kraljem. Če te zanima vse in še več o Bitcoinu, beri dalje. ;)

Zakaj Bitcoin?

Zakaj Bitcoin postaja vse bolj priljubljen? Preprosto – rešuje število težav, s katerimi se tako posamezniki kot tudi podjetja srečujejo pri klasičnih oblikah poslovanja. V primerjavi s SEPA nakazili in kreditnimi karticami so Bitcoin plačila verificirana bistveno hitreje in z nižjimi stroški, plačil pa ni mogoče ponarediti. Najbolj pomembna razlika med kriptovalutami in konvencionalnimi valutami, kot so evro, dolar in yen, pa je decentralizacija. Bitcoin tako ni v lasti nobene entitete, kot je centralna banka ali država. Vsakdo je lahko lastnik valute in vsakdo lahko prispeva v računalniško omrežje, na katerem Bitcoin stoji.

Tako kot poznamo rudnike zlata in rudarjenje le-tega, so tudi kriptovaluta deležne »rudarjenja«. Kripto rudarjenje deluje tako, da računalniško omrežje rešuje računsko zahtevne matematične probleme, s katerimi se preverja avtentičnost Bitcoin transakcij. Pred leti je lahko vsakdo že z domačim računalnikom uspešno rudaril in tako prispeval v omrežje, danes pa je težavnost rudarjenja dosegla nivo, ko je za ta namen priporočljiva posebej za to namenjena strojna oprema ali računalnik z veliko grafičnimi karticami (GPU – graphics processing unit). V zameno za trošenje svoje procesorske moči in elektrike pa rudarji še vedno dobijo določeno nagrado, v tem primeru vnaprej določeno količino Bitcoinov ali druge kriptovalute. Profitabilnost rudarjenja lahko preverite s tem kalkulatorjem.

Število Bitcoinov je omejeno

Poleg nenehnega povečanje težavnostne stopnje matematičnih problemov je število Bitcoinov omejeno na 21 milijonov. S tem se ohranja stabilnost valute – matematična formula namreč preprečuje dodatno lansiranje Bitcoinov in s tem inflacijo. Trenutno je bilo »zrudarjenih« nekaj manj kot 16,5 milijona Bitcoinov.

Vsak »zrudarjeni« blok uvede 50 novih Bitcoinov v mrežo kot nagrado rudarjem. Ta nagrada se razpolovi vsakih 210.000 blokov (t. i. halving). Na podlagi geometričnega zaporedja lahko na enostaven način izračunamo maksimalno število Bitcoinov.

Kdaj se ocenjuje, da bo prišlo do naslednje razpolovitve nagrade za rudarjenje, lahko preverite tukaj. Trenutno je vsak dan na novo generiranih 1.728 Bitcoinov (cca. 5 mio EUR ob trenutni ceni Bitcoina – 2.880 EUR/BTC, 7. avgust 2017).

Katera kripto valuta je trenutno še zanimiva?

Vseh kriptovalut je že skoraj 1000, skupna tržna kapitalizacija pa presega 100 milijard EUR. Bitcoin je na prvem mestu in s skoraj 50 milijardami EUR kapitalizacije predstavlja 47 % trga. S slabimi 22 milijardami je na drugem mestu Ethereum, ki je kljub relativni mladosti v prvih dveh letih obstoja močno pridobil na popularnosti. Za razliko od Bitcoina omrežje Ethereum omogoča še hitrejše transakcije in pametne pogodbe (t. i. smart contract), s katerimi lahko kriptovaluto naredimo »pametno«. To poenostavljeno pomeni, da lahko prevzame tudi druge funkcije poleg izvajanja transakcij.

Poleg Ethereuma so zanimive še kriptovalute, ki omogočajo veliko večjo anonimnost. Mednje spadajo Zcash, Dash in Monero. Kaj v kripto svetu pomeni dobra anonimnost? V primeru Bitcoina ali Ethereum lahko na podlagi javnega naslov denarnice neke osebe preverimo število enot, ki si jih ta oseba lasti in tudi celotno zgodovino transakcij. Pri anonimnih kriptovalutah, kot so prej navedeni Zcash, Dash ali Monero, pa to ni možno. Četudi posedujemo javni naslov denarnice, bo vsebina skrita pred javnostjo, podobno kot to velja za bančne račune.

Zanima je še vrsta drugih kriptovalut. Vsaka na svoj način rešuje različne težave realnega sveta, v največji meri tiste glede izvajanja transakcij.

Kje so kriptovalute prisotna pri nas?

Pri nas lahko Bitcoine kupimo kar na Bitcoin bankomatih, ki jih najdemo v številnih trgovskih centrih po Sloveniji. Nakup Bitcoin kuponov je možen tudi na vseh Petrolovih servisih. Večina uporabnikov sicer kriptovalute kupi na borzah, kot je na primer Bitstamp, o katerem pišemo v nadaljevanju, Kraken itd.

Plačevanje s kriptovalutami je zaradi dvoumne pravne podlage tehnologije še vedno v začetnih korakih. Kljub temu pa se pričakuje, da bo v bližnji prihodnosti vse več trgovcev omogočalo nakup njihovih storitev s kriptovalutami, predvsem zaradi ugodnejših transakcij – ali drugače povedano – nižjih provizij.

Pasti kriptovalut

Podobno kot pri uporabi kreditne kartice ali spletne banke, moramo geslo svoje kripto denarnice, kjer imamo shranjene kriptovalute, skrbno hraniti.

Decentralizacija valute prinaša obilo prednosti, vendar ima vsak kovanec dve plati. Klasičen denar sloni na kopici zakonov in entitet (npr. centralna banka), za kriptovalutami pa ne stoji nobena entiteta.

V primeru, da nam zlorabijo kreditno kartico, lahko na svoji banki podamo odškodninski zahtevek, na podlagi katerega lahko (pod določenimi pogoji) dobimo povrnjena sredstva. V primeru napačnega nakazila lahko transakcijo reklamiramo ali od neupravičenega prejemnika zahtevamo povračilo ali celo podamo predlog za izvršbo. Pri kriptovalutah pa se ob zlorabi ali napačno izvedeni transakciji nimamo komu pritožiti – valuta je razen redkih izjem v tem primeru izgubljena za vedno.

Prihodnost kriptovalut

Tehnologija blockchainov ima neverjetno veliko aplikacijskega potenciala v resničnem svetu, uporaba Bitcoina v smislu izvajanja transakcij je zgolj začetek. Napoveduje se, da bo ta tehnologija v prihajajočih letih popolnoma spremenila bančni sistem, delovanje interneta, shranjevanje podatkov v oblaku, opravljanje internetnega poslovanja in mnogo več.

Ali ste vedeli …

… da imamo Slovenci eno izmed večjih borz kriptovalut na svetu? Imenuje se Bitstamp, leta 2011 sta jo ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak.

Luksemburška centralna banka je Bitstampu že pred časom podelila dovoljenje za opravljanje finančnih storitev, kar podjetje enači z drugimi finančnimi institucijami.

Preveri še resnično fajn intervju:

INTERVJU Z DEJANOM KRALJEM 

 

  • WIZ blog kriptovalute