6 namigov za varno vožnjo, na katere prisegajo ljubiteljice kolesarjenja!

05.04.2018

6 namigov za varno vožnjo, na katere prisegajo ljubiteljice kolesarjenja!


Za nekatere ljubiteljice kolesarjenja je želja po doseganju in preseganju najvišje že dosežene hitrosti ter tekmovanje s števcem na kolesu svojevrsten izziv. Morda si tudi ti ena izmed tistih, ki ji včasih niti na pamet ni padlo, da bi nosila čelado, danes pa te moti že veter v preznojenih laseh in negotov občutek »gole glave«.

Kolesarjenje daje občutek izjemne svobode in je ena najbolj prijetnih aerobnih aktivnosti za ženske. Čas, ko smo zunaj, prehitro teče, zato je običajen delovni dan pogosto prekratek za kolesarske podvige in je treba počakati na konec tedna.

Zakaj nekatere ženske kolesarijo in druge ne?

Nekatere s kolesarjenjem vzdržujejo kondicijo in krepijo mišice. Drugim vožnja predstavlja psihološko sprostitev in najboljši način, da se nadihajo svežega zraka. Nekaj jih kolesari, ker je to cenejša oblika prevoza, v večjih mestih je uporaba kolesa najbolj praktična, če ne kar najhitrejša pot po opravkih.

Ker pa so ženske tudi bolj previdne, preudarne in manj naklonjene tveganjem, je razumljivo, da je delež moških kolesarjev še vedno večji. Na cestah je več avtomobilov, ki dosegajo višje hitrosti kot so jih pred 20 leti, zato je tudi kolesarjenje izven kolesarskih stez bolj tvegano. Raba mobilnih telefonov dokazano vpliva na manjšo zbranost voznikov, zato je previdnost  in zbranost nujna. Delež kolesarjev se je v zadnjih desetih letih povečal za 60 odstotkov. To pomeni, da so se povečale tako potrebe kot tudi ponudba pripomočkov in storitev, ki so namenjeni kolesarjem. Res je vredno razmisliti, če morda le ne bi pustile ključev doma in bi večkrat sedle na kolo.  

Preveri 6 namigov za bolj odgovorno in prijetno vožnjo, na katere stavijo kolesarke

Rokavice z odsevniki

Kadar voziš po hribu navzdol, po gozdu ali na slabo osvetljenih območjih, ti bodo prav prišle  rokavice, ki preprečujejo zdrs rok. Še posebej uporaben je model z rokavic odsevniki na zunanji strani prstov, s katerim poskrbiš za dodatno vidnost.

Čelada

Razmah kolesarske kulture je popestril tudi ponudbo zanimivih  izpeljank, ki opravljajo funkcijo čelad. Zanimive so športne kape, ki so obenem čelade, klobuki in kape s senčnikom, ki so zlasti primerne za vožnjo v službo, po opravkih ali po mestu. Pri športni modelih imajo čelade običajno bolj aerodinamično obliko in zračnike. Kljub pestri ponudbi je vzrok za hujše poškodbe kolesarjev še vedno dejstvo, da ta ni nosil čelade. Nekatere ženske se čelade precej izogibajo, ker potlačijo frizuro, mastijo lasišče oziroma ne vedo, kam jo spraviti, da jih ta ne ovira pri opravkih. Če navedeno moti tudi tebe, izberi model, ki dopolnjuje tvoj stil in boš na čelado ponosna, obenem pa boš poskrbela za varnost.

Zavarovanje odgovornosti

Veliko število udeležencev v prometu zahteva od kolesarjev dodatno pazljivost. Verjetno si se tudi sama že srečala z električnim kolesom, zato razumeš, da so ta v povprečju težja in z njimi dosegamo višje hitrosti, kar pomeni, da so tudi padci in nezgodne precej neprijetni. Izberi storitev zavarovanja za kolo z asistenco, ki pokriva nezgodno zavarovanje in odgovornost ter si tako prihrani vsaj nekaj skrbi.

Sončna očala

Si mnenja, da so očala pomembna zaradi usklajene barvne kombinacije s kolesom in služijo kot modni dodatek? Tudi to je lahko namen, a raba kakovostnih sončnih očal, kjer lahko trenuten pogled z menjavo stekla prilagodiš sončni svetlobi oziroma vremenskim razmeram, je več kot praktična. Očala preprečujejo, da ti v oči priletijo nadležni insekti in te zmotijo, da si nepazljiva pri vožnji. Pravilna izbira sončnih očal je pomembna tudi na terenih, kjer imaš na poti prehode iz senčnega na sončno območje. Kolesarske poti te vodijo čez polja, drevorede, pod podvozi, skratka povsod, kjer te lahko nenadna svetloba ob prehodu iz senčnega območja oslepi.

Merilec srčnega utripa ali vsaj dobra družba

V primeru kolesarskih avantur svetujem vožnjo v dvoje. Lažje ti bo, če poči guma ali se zgodi kak drug neljubi dogodek, da ti lahko nekdo takoj pomaga. Koristno je, da ob bolj intenzivnih kolesarskih naporih telesno obremenitev nadziraš z merilcem srčnega utripa in prilagajaš tempo. Bodi iskrena s seboj in se ne naprezaj prek meja zmožnosti. Tvegaš najmanj slabost, omedlevico ali izgubo ravnotežja. Dovolj je le trenutek šibkosti in tvoja vožnja se lahko tragično konča.

Reden servis kolesa

Z redno vzdrževanim kolesom lahko preprečiš, da ti na poti poči guma. Si predstavljaš, da se ti to zgodi v najbolj neprimernem trenutku, ko nekje veselo drviš po hribu navzdol? Občasen pregled disk zavor, na primer ob začetku in koncu kolesarske sezone, je prav tako del skrbne priprave na varno vožnjo s kolesom.

Kolesarjenje je zdravo in prijetno, naj bo tudi varno in odgovorno.

Zavaruj se pred trenutkom nepazljivosti, klikni in skleni kolesarsko zavarovanje. 

ZAVAROVANJE WIZ KOLESAR >

  • WIZ kolo 2018 Varna voznja 600x400