10 nasvetov za bolj produktiven dan

10.01.2017

10 nasvetov za bolj produktiven dan


Se ti pogosto zdi, da čas kar beži, ti pa si vpet v obveznosti, ki ti jih nalagajo drugi? Se sprašuješ, kje si ti v tej zgodbi? Vse to, ti lahko kaže na to, da tvoj dan ni izkoriščen v popolnosti - nisi produktiven. Poskrbi, da boš naloge, ki jih moraš narediti, opravil čim bolj kakovostno in učinkovito, ter se ob tem predvsem zabaval in poskrbel tudi zase. Preberi nasvete, ki ti jih priporočamo za občutek večje produktivnosti v dnevu.

Vstani zgodaj zjutraj

Ja, lažje je reči, kot pa narediti. Ampak, če se izogneš ponočevanju in greš zvečer v posteljo ob razumnem času, boš zjutraj vstal iz postelje bolj optimističen in pripravljen na vse izzive, ki jih prinaša dan. Morda pa pregovor »rana ura, zlata ura« postane tvoj nov življenjski moto, saj je jutro čas, ki ga lahko posvetiš sebi.

Razvij svojo jutranjo rutino

Najbolj uspešni ljudje si za zjutraj izberejo rutino, ki ji sledijo vsak dan in iz katere lahko črpajo inspiracijo za delovanje čez dan. Oprah Winfrey začne dan z eno-urno vadbo v telovadnici, Arianna Huffington pa začenja dan z meditacijo in jogo. Zjutraj ni najboljši čas za sprejemanje odločitev, zato je najboljše, da se jim izogneš ali zmanjšaš, tako da začneš dan z rutinsko dejavnostjo, ki te navdušuje. Razmisli, kaj bi lahko bila tvoja jutranja rutina, ki bi učinkovito vplivala na dnevne aktivnosti, ki so pred tabo. Če vztrajaš pri svoji rutini, vztrajaš pri sebi.

Načrtuj dnevne aktivnosti in si postavi prioritete

Preden se odpraviš v šolo, službo ali začenjaš dnevne obveznosti, si vzemi 12 minut časa, da definiraš in si napišeš najbolj pomembna opravila v dnevu. Teh 12 minut aktivnega planiranja ti bo prihranilo ure neproduktivnega tavanja okoli, in ti dalo občutek doseganja konkretnih ciljev. Ne pozabi na to, da naloge opravljaš korak za korakom, šele ko je ena zaključena, se osredotoči na drugo. Dan začni z nalogo, ki od tebe zahteva največ zbranosti, lažje naloge v katerih uživaš pa si pusti za konec dneva. 

Bodi čuječ / Postani čuječ skozi meditacijo

Za ohranjanje osredotočenosti na dnevne dolžnosti, pomaga čuječnost, ki jo dosežemo skozi meditacijo. Posvečanje pozornosti na trenutek tukaj in sedaj ter sprejemanje situacije kot je, vadiš skozi meditacijo, in če vadiš pogosto in se pri tem raziskuješ, lahko tako delovanje preneseš tudi v stresne situacije v dnevu.
Ne pusti se zmotiti in deluj po svojem ritmu, odklopiš in s tem osredotočiš pa se lahko tudi s poslušanjem glasbe. 

Telovadi (za ohranjanje energije skozi dan)

Če si zjutraj vzameš 15 minut za telovadbo, lahko to zmanjša stres in anksioznost skozi dan. Razgibaš se lahko že s sprehodom okoli bloka ali po naselju, lahko pa si privoščiš aktivno vadbo v fitnesu ali si sestaviš svoj načrt vaj s pomočjo youtube videov in to opraviš kar doma. Sicer pa smo zate pripravili brezplačne priročnike za zdravje, tukaj.

Ne pozabi piti vode

Že nizka raven dehidracije vpliva na tvoje razpoloženje in funkcioniranje. Najboljše, da začneš s pitjem vode, že takoj zjutraj. Ko se zbudiš imej ob sebi kozarec in še preden vstaneš in postelje spij kozarec vode, nato pa v dnevu spij vsaj štiri kozarce vode. 

Pojej konkreten zajtrk

Uživanje zajtrka vpliva na nivo energije skozi dan. Optimalen zajtrk naj bi vseboval proteine, ki jih dobiš v jogurtu, jajcih, oreščkih in polnozrnatih izdelkih, ki jih dobiš v kosmičih in kruhu, ne pozabi pa tudi na sadje in zelenjavo. Izogibaj pa se ogljikovim hidratom in maščobam, kljub temu, da so morda najbolj priročen »takeaway« zajtrk.

Pazi na držo

Večino časa v dnevu po navadi presedimo, kar lahko vpliva na tvojo hrbtenico. Čeprav pri tem pomaga dnevna telovadba pa razmisli mogoče tudi o zamenjavi stola, ergonomski stoli te namreč prisilijo, da sediš aktivno in s tem izboljšaš trebušne mišice ter obenem porabljaš kalorije. 

Izkoristi vsak odmor

Odmor je tu z namenom – da se odpočiješ. Odmakni pogled od ekrana in poglej v okolico, ki te obdaja in jo samo opazuj. Vsako uro vstani in se sprehodi, da poženeš kri po žilah, lahko pa se tudi malo razgibaš in si pretegneš mišice, kar vpliva na cirkulacijo v telesu in boljše delovanje tvojih možgančkov. 

Druži se

Čeprav v šoli in službi preživiš veliko časa v bližini ljudi, pa to druženje ni najbolj produktivno, saj se večinoma ne osredotočaš na medsebojne odnose, temveč na naloge, ki jih opravljaš. Vzemi si čas za kavo, čaj ali kosilo s sošolci, sodelavci ali prijatelji in debatiraj z njimi o svojem trenutnem počutju, včerajšnjem dogodku, ki te je presenetil ali se prepusti tračem, ki so na tapeti. Pomembno je, da si sproščen in se ob tem zabavaš. 

Najbolj produktiven boš, če boš vse te nasvete vzel kot predloge za izboljšanje samega sebe in ne kot obveznosti, ki ti visijo nad glavo in dajejo slabo vest, če jih ne opraviš. Poskusi za spremembo predvsem uživati v vsaki aktivnosti, ki ti jo prinese nov dan.

ŠE VEČ NASVETOV ZA ZDRAVJE